Przyczyny kolki wątrobowej

Przyczyny kolki wątrobowej
4.7 (93.89%) 72 głosy
Kolka wątrobowa, inaczej zwana kolką żółciową, to schorzenie, z którym miewa do czynienia niemal 15% polskiego społeczeństwa. Według statystyk, dolegliwości najczęściej dotykają kobiety po 40. roku życia, które borykają się z otyłością i podwyższonym poziomem cholesterolu. Jednak atak kolki może przytrafić się niemal każdemu – bez względu na wiek i tryb życia.

Dolegliwości związane z nią są bardzo nieprzyjemne, a do głównych objawów należy ból brzucha umiejscowiony głównie w prawym podżebrzu lub środkowym nadbrzuszu, nudności, wymioty, wzdęcia, zgaga i podwyższona temperatura ciała. Kolka wątrobowa przyczyny posiada bardzo zróżnicowane, ale niemal zawsze jest związana z przeciążeniem pęcherzyka żółciowego. Lekarze podkreślają, iż najczęstsze przyczyny kolki wątrobowej to zła dieta i kamica żółciowa.

Zła dieta

Nie ulega wątpliwości, iż w zdecydowanej większości przypadków jako główna przyczyna kolki wątrobowej jest uznawana zła dieta – ciężkostrawna, bogata w tłuszcze zwierzęce i produkty wysokoprzetworzone oraz uboga w błonnik.

Osoby regularnie spożywającego posiłki tego typu niemal na pewno mogą spodziewać się ataku kolki. Dlaczego? Spożywanie tłustych pokarmów w bezpośredni sposób wpływa na podniesienie się poziomu cholesterolu. Zbyt duża ilość cholesterolu sprzyja powstawaniu złogów, które kumulują się w woreczku żółciowym i zaburzają jego pracę. Obciążony woreczek, którego główną rolą jest wypychanie żółci niezbędnej do trawienia pokarmów, nie jest w stanie pracować w prawidłowy sposób, a pojawiające się złogi zaburzają jego skurcze i sprawiają, iż są one bardziej intensywne. I właśnie te skurcze są bezpośrednią przyczyną ataków kolki i związanych z nimi dolegliwości bólowych.

Kamica żółciowa

Druga przyczyna kolki wątrobowej – występująca równie często jak zła dieta – to kamica żółciowa. Jest to choroba charakteryzująca się obecnością złogów (zwanych kamieniami) w pęcherzyku żółciowym lub drogach żółciowych, które blokują przepływ żółci do dwunastnicy. Na jej występowanie niebagatelny wpływ ma dieta bogata w tłuszcze zwierzęce, ale dodatkowymi czynnikami ryzyka jest starszy wiek, cukrzyca, otyłość, kuracje hormonalne, przyjmowanie niektórych leków lub nawracające infekcje dróg żółciowych.

W przypadku kamicy żółciowej kolka wątrobowa pojawia się na skutek częściowego lub całkowitego zatkania przewodu pęcherzykowego, przez który żółć powinna się przedostać z pęcherzyka do przewodu pokarmowego. W większości przypadków kolka wątrobowa wywołana kamicą żółciową pojawia się napadowo (najczęściej po zjedzeniu tłustego i obfitego posiłku), a jej ataki ustępują wraz z pozbyciem się kamieni żółciowych.

Różne przyczyny kolki wątrobowej powodują, iż jej leczenie jest uzależnione od konkretnego przypadku. Kolka wątrobowa spowodowana złą dietą może być złagodzona ciepłym kompresem, zażyciem środka przeciwbólowego lub rozkurczowego, popijaniem herbatek ziołowych i radykalną zmianą diety. Natomiast wyeliminowanie kolki spowodowanej kamicą żółciową wymaga usunięcia kamieni.

One reply

  1. ja się nie podpiszę napisał(a):

    Zdecydowanie niedoceniany jest błonnik. Zamiast łykać nic nie dające witaminy i inne suplementy, lepiej zainwestować w zdrowie i kupić sobie błonnik. Teraz jest ogromny wybór tego typu produktów a jego brak to główne przyczyny kolki wątrobowej i w ogóle kłopotów z przemianą materii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 2 = 4