Przyczyny kolki żółciowej

Przyczyny kolki żółciowej
5 (100%) 12 głosy
Żółć jest bardzo ważnym składnikiem, biorącym udział w trawieniu tłuszczy. Jest ona wytwarzana w wątrobie i przechowywana w pęcherzyku żółciowym. W jej skład wchodzą między innymi: barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytyna, mocznik, sole mineralne oraz sole kwasów tłuszczowych. Jej nieodpowiednie rozmieszczenie w przewodach żółciowych, doprowadza w krótkim czasie do powstania tak zwanej kolki żółciowej.

Najczęstsze przyczyny kolki żółciowej

  1. Zbyt duża ilość cholesterolu w żółci. Podobnie jak żółć, również i cholesterol jest wytwarzany w wątrobie. Zbyt duża ilość wytwarzanego cholesterolu jest spowodowana przez zbyt dużą aktywność pewnego enzymu wątrobowego, noszącego nazwę reduktazy.
  2. Spadek ilości kwasów tłuszczowych w żółci – jest to chyba najczęstsza przyczyna kolki żółciowej. Do sytuacji tej dochodzi wtedy, gdy w jelitach zachodzi tak zwane wchłanianie zwrotne kwasów tłuszczowych, bądź też – gdy zaburzony jest proces ich wytwarzania w wątrobie.
  3. Problem z odpływem żółci – przewód odprowadzający żółć, a także sam woreczek żółciowy poruszają się na zasadzie ruchów perystaltycznych. Jeśli są one zaburzone, bądź jeśli pacjent odżywia się w sposób bardzo restrykcyjny, szansa na powstanie kolki żółciowej diametralnie wzrasta.

Kolka żółciowa a czynniki ryzyka

Istnieją specyficzne czynniki ryzyka, które znacznie zwiększają prawdopodobieństwo powstawania kolki żółciowej. Są to między innymi:

  1. Otyłość – wiąże się ze zwiększoną ilością cholesterolu we krwi, a także w pęcherzyku żółciowym. Wysoki stan cholesterolu sprawia, że powstają w nim specyficzne złogi, które znacznie utrudniają prawidłowy przepływ żółci. Dlatego też jednym z najpopularniejszych objawów tej choroby są silne bóle w podbrzuszu, które nasilają się zwłaszcza po zjedzeniu bardzo tłustego posiłku.
  2. Płeć – co ciekawe, u kobiet kolka żółciowa występuje znacznie częściej, niż u mężczyzn. I to aż czterokrotnie częściej. W pewnym stopniu wpływ na to ma ciąża, podczas której pęcherzyk żółciowy jest w specyficzny sposób uciskany i zaburzona jest perystaltyka układu żółciowego.
  3. Znaczne wahania masy ciała – szybki wzrost masy ciała, bądź ewentualnie bardzo szybki jej spadek powodują powstanie wielu problemów, związanych z prawidłowym przepływem żółci w organizmie.
  4. Przyjmowanie estrogenów – przyjmowanie hormonalnej antykoncepcji ma bardzo silny wpływ na układ żółciowy. Dotyczy to również hormonalnej terapii zastępczej.
  5. Długotrwałe żywienie pozajelitowe – bardzo często prowadzi ono do zaburzeń na tle żywieniowym. W efekcie dochodzi do powstania złogów, które odkładają się wewnątrz kanalików żółciowych.

Podsumowując, jeśli została u nas zdiagnozowana kolka żółciowa przyczyny jej powstania mogą być bardzo zróżnicowane. Na ogół jednak wiążą się one z nieprawidłową dietą. Jeśli więc po zjedzeniu tłustego i ciężkiego posiłku odczuwamy silny ból w podbrzuszu, koniecznie zgłośmy się do lekarza. Środki farmakologiczne w połączeniu z odpowiednią, lekkostrawną dietą powinny ten problem w znacznym stopniu rozwiązać.

One reply

  1. Jowita napisał(a):

    Po terapii hormonalnej od razu praktycznie pojawiła się u mnie kolka żółciowa. Możecie pisać co chcecie, ale według mnie podstawowe przyczyny kolki żółciowej to właśnie są hormony. Wcześniej nie miałam kompletnie żadnych problemów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

41 − 33 =